Kroonikat

 

1. augustil luges Jim Ashilevi Erinevate Tubade Klubis täies ulatuses ette oma romaani „Kehade mets”.

8. augustil peeti Jõgevamaal Võtikveres 16. korda raamatuküla päeva, kus esmakordselt anti välja Elise Rosalie Auna nimeline kirjanduspreemia, mille pälvis Tartu Ülikooli professor Leena Kurvet-Käosaar naiskirjandust käsitlevate publikatsioonide eest. Festivali patroon oli Valdur Mikita. Üles astusid ka Mikk Sarv, Ivar Sild, Olavi Ruitlane, Vahur Sepp, Aleksei Turovski, Juku-Kalle Raid, Kerttu Rakke, Janar Ala ning Epp ja Justin Petrone. Raamatuküla päeva korraldaja on Imbi Paju.

8. augustil esitasid Jaan Luulur Malin ja Roomet Jakapi Tallinna Kunstihoone galeriis näituse TL;DR raames performance’i „Burbas & Nulg. MINEMINE”.

15.—16. augustini toimus Liivi Muuseumis Alatskivil kirjandusfestival „Eesti kirjanik 2015: paigavaim ja ruumi poeetika”. Aasta kirjaniku auhind anti Jan Kausile romaani „Ma olen elus” eest. Festivalil tehtud Raadio Ööülikooli avalikul salvestusel „Koht kui aeg” kõneles samuti Jan Kaus. Oma uudisteostest rääkisid ka Mika Keränen, Indrek Koff, Vahur Afanasjev, Kaur Riismaa, Jüri Kolk, Jaan Malin, Andrei Hvostov ja Mudlum. Elu Siberi vissarionlaste kogukonnas meenutasid Tuuli Roosma ja Arbo Tammiksaar. Vestlusi juhtisid Mari Niitra ja Kristjan Piirimäe.

19. augustil kohtus Tallinnas „Siuru” majas lugejatega Wimberg.

22. augustil sai teoks EKL Tartu osakonna ja linnafestivali UIT kohaspetsiifilise kirjanduse projekt „KUKI”. Tartu Kirjanduse Majas võis alla laadida kirjanike sisseloetud tekste, et minna salvestusi kuulama neid inspireerinud paikadesse. Tekstide autorid olid Jaak Tomberg, Berk Vaher, Silvia Urgas, Kaja Pae ja Tanel Rander.

23. augustil toimus Peipsi ääres Vana-Kasepää külas ambulARTooriumis sõnakunstisündmus sõnARToorium, kus olid tegevad Jan Kaus, Indrek Koff, Sirel Heinloo, Siim Lill, Rauno Alliksaar, Margus Räst ja Jaan Malin.

24. augustil oli Supilinnas Marja tänavas kirjandusõhtu „Sõnasupp”, kus astusid üles Jan Kaus, Indrek Koff, Sirel Heinloo, Siim Lill, Rauno Alliksaar, Margus Räst, Rabarbara Kraater, Heilo Aadla ja Luulur.

26. augustil peeti Tartus Eesti Kirjanike Liidu juhatuse koosolek. Arutati jooksvaid küsimusi ja võeti loomeliitu vastu Igor Maasik (Onu Bella).

26. augustil esitles Stepan Karja Tampere Majas Tartus oma romaani „Võõrad majas” („Ilmamaa”).

27. augustil toimus Telliskivi Loome­linnakus tänavatoidurestoranis „Foody Allen” Mihkel Roolaiu juhtimisel kirjandusõhtu „Viimane neljapäev 3.6”.

28. augustil oli Tartu Kirjanduse Majas Ilmar Laabani seni ilmumata luuletõlgete õhtu. Luulet lugesid Jaan Malin, Rauno Alliksaar ja Siim Lill, kõnelesid Hasso Krull ja Jaan Malin.

29. augustil esitles Piret Jaaks Valge Daami päevade üritusel raamatupoes „Haapsalu Raamat” oma esimest proosa­kogu „Linnalegend” („Ji”). Katkendeid juttudest esitasid näitlejad Valge Daami lavastuse trupist.

29.—30. augustini toimusid Luunja vallas Kavastus kirjastuse „Ji” neljandad suvepäevad „Humanismi võimalikkusest loomariigi äärealal 4.0 MUST RUUT”. Teistkordselt anti välja Tõeline Juhan Liivi Luule­preemia, preemia laureaadiks valiti luuletaja Jüri Kolk. Veel anti välja preemiad: 2014. aasta kõige himuram luule­kogu — Margo Vaino „Töö­loomad ei rasestu”; 2014. aasta kõige jälgim luule­kogu — „Elavate surnute antoloogia”; Jaan Oksa preemia ehk parim debüüt — Aleksandra A. T. (Aleksandra Tšoba) „Armastus vaikib mind maha”. Lisaks ka järgmised preemiad: 2014. aasta mees nagu monument — Janar Ala; unustatud sauruse kategoorias Ly Gunnaritütar; musta ruudu auhinna kategoorias Toomas F. Aru (maailma esimene füüsiline luulepreemia, mis tätoveeriti poeedi käele); kategoorias „Lihtsalt, et oleks veel üks luulepreemia CV-s” said preemia kõik nominendid — (:)kivisildnik, Rainer Maria Rilke ja Aleksandr Puškin. Suvepäevadel toimus ka kohtumine Poola luuletaja Adam Wiedemanniga, mida vahendas Hendrik Lindepuu.

 

 

RINGVAADE

Kadri Jaanitsale

Ponkala auhind

E. W. Ponkala fond Soomes määras 2015. aasta Ponkala auhinna eesti tõlkijale Kadri Jaanitsale.

Fond tahab esile tuua Kadri Jaanitsa tööd eriti soome tänapäeva kirjanduse vahendamisel. Ta on eestindanud nii ilu- kui ka aimekirjandust: muuhulgas Katja Kettu, Tuomas Kyrö, Rosa Liksomi, Hannu Mäkelä, Salla Simukka teoseid, aga ka Erkki Tuomi­oja ja Seppo Zetterbergi raamatuid, mis käsitlevad Eesti ja Soome lähiajalugu. Praegu tõlgib Kadri Jaanits Katja Kettu äsjailmunud romaani „Ööliblikas” (Yöperhonen, WSOY 2015), mis on soome kirjanduskriitikas leidnud erakordselt soodsat tähelepanu.

E. W. Ponkala fond asutati 1924. aastal. Fondi eesmärgiks on edendada kultuurisuhteid Soome ja soome hõimu­rahvaste vahel. Fondi nõukogu esimees on kirjanik Juhani Salokannel. Ponkala fondi tunnustuse varem pälvinud eestlastest olgu nimetatud Lennart Meri, Viivi Luik, Debora Vaarandi, Märt Väljataga, Tõnu Õnnepalu, Linda Viiding, Piret Saluri. Elutööpreemia on saanud Ellen Niit.

E. W. Ponkala auhind 2015 anti üle Helsingis Villa Kivis 26. augustil.

Kommenteeri

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Leia veel huvitavat lugemist

Vikerkaar
TeaterMuusikaKino
Täheke
Õpetajate leht
Sirp
Muusika
Kunstel
Akadeemia
Keel ja kirjandus
LR
Hea laps
Värske Rõhk
Müürileht

Leia veel huvitavat lugemist

Andrei Ivanov
Margaret Atwood