Kroonikat

 

3. jaanuaril esitles kirjastus „;paranoia” KUMU kunstimuuseumis Roomet Jakapi teksti ja Mihkel Kleisi piltidega värvimisraamatut „TKUN ORHA PNUL — Värvi oma mõistus üle”. Lisaks nimetatutele esines Jaan Malin ehk Luulur, muusikat tegi Taavi Tulev.

8. jaanuaril valiti ajakirja „Looming” uueks peatoimetajaks Janika Kronberg.

9. jaanuaril avati Tartu Linnaraamatukogu väliseesti ja vanema raamatu osakonnas näitus „August Gailit 125”.

9. ja 23. jaanuaril toimus Tartu Kirjanduse Maja „Arhiivis” kirjandusviktoriin.

12. jaanuaril esitleti Tartu Kirjanduse Maja saalis Timo Marani luulekogu „Las ma ümisen” (kirjastus „Allikaäärne”) ja lasteraamatut „Kodukakk, päevakoer ja teised” („Päike ja Pilv”). Autoriga vestles Ene-Reet Soovik. Vioolat mängis Karen Kriit.

12. jaanuaril oli Eesti Lastekirjanduse Keskuses Tiia Toometi lasteraamatu „Mailill ja Ülane” („Tammerraamat”, illustreerinud Viive Noor) esitlus.

13. jaanuari kirjanduslikul kolmapäeval „Talveüminad ja talvevaikus” lugesid Kirjanike Liidu saalis oma luulet Timo Maran, Maarja Pärtna ja Mathu­ra. Kromaatilist kannelt mängis Kristi Mühling.

14. jaanuaril tegi Tallinna Keskraamatu­kogu rõdusaalis ülevaate 2015. aastal ilmunud kirjandusteostest Indrek Koff.

14. jaanuaril korraldasid Tartu Linna­raamatukogu ja kirjastus „Petrone Print” vestlusõhtu Ain Parmasega, raamatu „Minu Kambodža. Seljakotireis iseendasse” autoriga.

19. jaanuari kirjanduslikul teisipäeval „Barutino vs Tartu NAK” esitles Veiko Märka oma raamatut „Barutino: Puust sumomaadleja ja tema sõprade seiklused”. Esinesid Veiko Märka, Piret Jaaks, Kristel Mägedi, Piret Bristol, Contra, Kersti Kobi, Aapo Ilves, Kaija Kängsepp, Mare Sabolotny ja Vahur Afanasjev.

19. jaanuaril avati Tartu Linnaraamatukogus TÜ Maailma keelte ja kultuuride kolledži klassikalise filoloogia osakonna koostatud näitus „Antiikkirjanduse eestindamine — elukutse, missioon, hobi”. Näitus tutvustab antiikkirjanduse tekstide eestindamise ajalugu alates XVII sajandist kuni tänapäevani.

20. jaanuaril esitleti kirjanduslikul kolma­päeval Kirjanike Liidu saalis Olev Remsu romaani „Ämblik ja kultuur” („Tänapäev”). Autoriga vestles Toomas Kall. Muusikat tegid Maria Soomets (vokaal), Tarmo Kivisilla (klaver, flööt), Madis Arvisto (kitarr) ja Kalmer Laanemägi (bass).

21. jaanuaril toimus Tartu Linnaraamatukogus Noorte Luuleprõmm 2016, osales 19 noort. Luulevõistlusel esitasid oma loomingut noored kolmes vanusegrupis: kuni 11-aastased, 12—15-aastased ja 16—20-aastased. Nooremas vanuserühmas tuli võitjaks Melissa Lokk Luunja Keskkoolist, teises vanuserühmas Grete Kaio ja vanematest oli parim Gerly Parm.

21. jaanuaril avati Tartu Linnaraamatukogus raamatunäitus „Blogivad, loovad ja kirjutavad”, mis heidab pilgu Eesti blogimaastikule, kus käsikäes toimub nii raamatute eel- ja järelturundus kui ka päris uue loomingu avaldamine.

21. jaanuaril esitles kirjastus „;paranoia” Temnikova & Kasela galeriis Paul Valéry raamatu Monsieur Teste tõlget „Isand Pea”, mille on eesti keelde tõlkinud masin.

22. jaanuaril esitles Kai-Mai Olbri Solarise keskuse „Apollo” raamatupoes oma raamatut „Psühhopaadialuse uudis­sõnastik” („Kaarna”).

22. jaanuaril kohtus Tartu Linnaraamatukogu Annelinna harukogus lugejatega Petserimaa sõjaaegsest ja -järgsest eluolust kõneleva raamatu „Võõrad majas” autor Stepan Karja.

26. jaanuaril esitleti Tartu Kirjanduse Majas Nadežda Katajeva-Valgu autobiograafilise jutustuse „Seal, kus ma sündisin” tõlget eesti keelde („Dialoog”, tõlkinud Veronika Einberg, luuletused tõlkinud Mirjam Lepikult)

27. jaanuari kirjanduslikul kolmapäeval „Hümnid ja eleegiad” esitles Kai Aareleid oma luulekogu „Vihm ja vein” ja Kärt Hellerma oma luulekogu „Hümn pikale ninale” (mõlemad Eesti Kirjanduse Sihtasutus). Esinesid autorid, harfe mängisid Tiinamai Keskpaik ja Kreet Rosin.

27. jaanuaril korraldas Tartu Linnaraamatukogu Lille majas noorte pop-up- kirjanduskohviku. Juttu oli Elo-Maria Rootsi raamatust „Vaimude jaam”. Kirjanduskohvikus osales ka autor, vestlust juhtis Ädu Neemre.

27. jaanuaril toimus Tartu Linnaraamatukogu Tammelinna harukogus kirjandus- ja muusikaõhtu „Pärnumaa kirjandusõhtute hinged väisavad Tartut”. Margit Peterson esitles oma raamatuid „Rist teel” ja „Ööde tütar”, muusikat tegi Alari Janson.

28. jaanuaril oli Tartu Linnaraamatukogu kirjanduskohvikus vaatluse all Mudlumi raamat „Tõsine inimene”. Külas oli ajalehe „Müürileht” kirjandus­toimetaja Maia Tammjärv, vestlust juhtis raamatukoguhoidja Katrin Raid.

30. jaanuaril tähistati A. H. Tammsaare muuseumis Kadriorus kirjaniku 138. sünniaastapäeva. Monograafiat „Tammsaare irratsionaalsuse poeetika” (Eesti Keele Sihtasutus) esitles Maarja Vaino. Kõnelesid autor, Rein Veidemann ja Toomas Haug. Samuti esitleti muuseumi ekspositsiooniuuendust lastele ning ainulaadseid museaale: Tammsaare monumendi mudelit ning „Tõe ja õiguse” I osa käsikirja. Kuulutati avatuks „Tõe ja õiguse” aasta.

 

Õnnitleme!

 

  1. veebruar — Heljo Mänd 90

Kommenteeri

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Leia veel huvitavat lugemist

Vikerkaar
TeaterMuusikaKino
Täheke
Õpetajate leht
Sirp
Muusika
Kunstel
Akadeemia
Keel ja kirjandus
LR
Hea laps
Värske Rõhk
Müürileht

Leia veel huvitavat lugemist

Andrei Ivanov
Margaret Atwood