HeadRead 2013

Ingrid Velbaum-Staub

 

 

Viies Tallinna kirjandusfestival HeadRead toimus 29. maist 2. juunini Kirjanike Majas, Keskraamatukogus, Lastekirjanduse Keskuses, kohvikutes, raamatupoodides, tänavail ja parkides.

Festivali eelsündmusena esitati 28. mail Draamateatris Esimese lugemise sarjas Madis Kõivu „Keskmängu­stratee­gia“.

Festival algas Kirjanike Majas 29. mail traditsiooniliselt Vanalinna Hariduskolleegiumi abiturientide lavakavaga „Jodok saadab tervisi” (juhendaja Tõnis Rätsep).[1] Samal õhtul pakuti ka luulekohvikute programmi, mille raames Tallinna kohvikutes esinesid Eda Ahi ja Kaarle Olav Varkki, Veronika Kivisilla, Asko Künnap, Tõun, Olavi Ruitlane ja Jarek Kasar ning mis kulmineerus KuKu klubis Mart Juure luule­diskoga.

30. mail vestlesid Kirjanike Majas briti ajaloolane Keith Lowe ja Tauno Vahter ning näitekirjanik Tom Stoppard ja Toomas Hendrik Ilves. Briti bloki vahetas välja soome blokk: Sofi Oksaneni ja Juha Vuorineniga vestlesid nende tõlkijad Jan Kaus ja Mihkel Mõisnik. Teist korda oli festivali programmis proosa võistulugemine, mille žürii (koosseisus Indrek Koff, Peeter Helme ja Mihkel Kunnus) tunnistas võitjaks Peeter Sauteri. Õhtu lõpetas Cabaret Interruptuse etendus „Biit ja bluus“, biitnike tõlkeid ja enda luulet esitasid Hasso Krull, Carolina Pihelgas, Maarja Kangro, Kaur Riismaa ja Jürgen Rooste, muusikat tegid Brian Melvin, Riho Sibul ja Robert Jürjendal. Samal aja kohvikus „Sinilind“  toimunud Poetry Slam’i võitis sel aastal Sten Õitspuu.

31. mai esimesed üritused olid seotud venekeelse kirjandusega. Kõigepealt vestles Ilona Martson Marina Stepnovaga, seejärel oli koos vestlusring eestivene kirjandusest Andrei Ivanovi, P. I. Filimonovi ja Igor Kotjuhi osavõtul. Tunnis eesti prosaistidega rääkisid Indrek Hargla ja Meelis Friedenthal, briti kirjaniku Sarah Winmaniga vestles Kaisa Kaer. Õhtu lõpetasid kaks teatraalsemat ettevõtmist: Jan Kausi ja Indrek Koffi „Eesti film 101“  Anu Randma ja Helen Västriku osavõtul ning järjekordne Cabaret Inetrruptuse etendus „Et sädemeid kiljuks mu hing“, mis otsis „boheemluse algeid ja purskeid“ alates „Siurust“ kuni tänapäevani (osalejad Eda Ahi, Veronika Kivisilla, Kristel Mägedi, Marko Martinson, Kaur Riismaa, Jürgen Rooste, Erki-Andres Nuut, Indrek Liit, Charles Aaron Zobel ja Markus Eermann).

1. juuni algas virtuaalnäituse „Euroo­­pa kirjanduslikke karaktereid”  avamise­ga. Sõna võtsid Luksemburgi kirjanduskeskuse kuraator Pierre Marson ja A. H. Tammsaare muuseumi juhataja Maarja Vaino. Seejärel astusid publiku ette Rosa Liksom Soomest, kellega vestles Astrid Kannel ja Jennifer Johnston Iirimaalt, vestluskaaslaseks Krista Kaer, ning itaalia kirjanik Paolo Nori koos tõlkija Heidi Grenzeniga. Tunnid eesti prosaistidega sisustasid Kätlin Kaldmaa ja Jan Kaus ning Maarja Kangro ja Urmas Vadi. Väliskirjastajate vestlusringi „Kuidas saaksid väikekirjandused ennast müüa?“ juhtis Jason Goodwin, pikemate sõnavõttudega esinesid Christopher MacLehose ja Emilia Lodigiani. Ekspressiivse luuletunni pakkusid Andrei Hadanovitš Valgevenest, Claus Ankersen Taanist ja Igor Kotjuh. Cabaret Interruptus põikas seekord soome-ugri maailma, ühise pealkirja all „Smugrimülkad ja marumadalad“ astusid üles udmurdi luuletaja Darali Leli, Esa Hirvonen Soomest, Eeva Park, Lauri Sommer ja Leanne Barbo.

2. juuni kava alustasid iiri kirjanikud Vincent Woods ja Selina Guinness, nendega rääkis Iirimaa elust ja kirjandusest Krista Kaer, Tiit Aleksejev vestles rootsi krimikirjaniku Anders de la Motte ja Mart Kalvet briti ulmekirjaniku Charles Strossiga. Vestlusringis „Kirjandus ja kirjandusõpetaja“ osalesid Lilian Aun, Edward Kess ja Jaanus Vaiksoo. Kirjanike Maja programmi lõpetasid tunnid eesti prosaistidega, kus vestlesid Rein Raud ja Peeter Helme ning Andrus Kivirähk ja Mihkel Mutt.

Festivali lastehommikud toimusid seekord Lastekirjanduse Keskuses, kus lapsed kohtusid 30. mail Kätlin Kaldmaa, Marge Nelgi ja Kadri Hinrikusega, 31. mail Ilmar Tomuski, Mika Keräneni ja Kristiina Kassiga ning 1. juunil Ilmar Trulli, Jaanus Vaiksoo, Sulev Olli ja Wimbergiga. Samuti said lapsed osa Viljandi Kultuuriakadeemia teatritudengite etendusest „Lood saba otsast“.

Tallinna Keskraamatukogu festivalisündmused olid pühendatud aimekirjandusele. 30. mail kõnelesid lähiajaloost Andrei Hvostov, Kulle Raig ja Tarmo Vahter, 31. mail taimedest Rein Sander, Veronika Kivisilla, Marju Kõivupuu ja Ain Raal ning 1. juunil reisikirjandusest Tiit Pruuli, Vahur Afanasjev ja Janika Kronberg. Keskraamatukogus toimusid  ka koostööüritused Eesti PEN-iga. Olukorrast Valgevenes rääkis Andrei Hadanovitš ning briti moslemikogukonna siseelust Nabila Sharma.

Traditsiooniliselt kuulus festivali pühapäevasesse kavva luulemissa Niguliste muuseumis, kus seekord esinesid Siim Aimla, Doris Kareva, Asko Künnap, Aime Hansen, Jürgen Rooste, Kaur Riismaa. Festivali vältel toimusid ka kirjanduslikud retked Wimbergi, Jaanus Vaiksoo, Toomas Haugi, Maarja Vaino, Indrek Hargla ja Ott Sandraku juhtimisel. Apteeker Melchiori jälgedes korraldatud retke ilmestasid ajaloo taaskehastajad Lonkava Hundi Kojast.

Festivali viimane sündmus „Värskeid saadusi kirjanike kapsaaiast” leidis aset Uues Maailmas, raamatukogu „Kapsad“ tagaaias, kus esinesid Peeter Sauter, Eda Ahi, Olavi Ruitlane, Jaan Pehk, Mihkel Kaevats, Tarmo Teder, Andrei Hvostov, Aime Hansen, Marko Mägi.



[1] Eelmise numbri „Kroonikas” ekslikult „Judok”. Toimetus vabandab.

 

Kommenteeri

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Leia veel huvitavat lugemist

Vikerkaar
TeaterMuusikaKino
Täheke
Õpetajate leht
Sirp
Muusika
Kunstel
Akadeemia
Keel ja kirjandus
LR
Hea laps
Värske Rõhk
Müürileht

Leia veel huvitavat lugemist

Andrei Ivanov
Margaret Atwood