Silvi Oja 15. IX 1935—25. XII 2013

 

 

Pärast pikaajalist haigust lahkus esimesel jõulupühal 2013 Uppsalas meie hulgast Välismaise Eesti Kirjanike Liidu liige aastast 1993 ja Eesti Kirjanike Liidu liige aastast 2000 Silvi Oja, sündinud Grünberg.

Silvi Oja oli kunstnik Jaan Grünbergi ja paguluses riigisekretäri ametit hoidnud Arved Ruusa õe Emilie tütar. Varajases lapsepõlves viibis Silvi koos vanematega mõnda aega Pariisis, kus tema isa jagas ateljeed Eduard Wiiraltiga. Ta oli tunnistajaks, kui kunstnikud omavahel modelle hindasid ja kunsti arvustasid. Pagulasena Rootsis käis ta Bollnäsi gümnaasiumis ja astus Uppsala ülikooli, õppides seal põhjala keeli, inglise ja prantsuse keelt ning üldist kirjanduslugu. Ülikooli lõpetas ta magistrikraadiga. Ta on töötanud Uppsalas ja Bros keskkooliõpetajana ning Bro ja Kungsängeni gümnaasiumi raamatukogus. Teda iseloomustas suur eruditsioon, eriti kirjanduse ja kunsti valdkonnas. Silvi Oja oli kuni viimase ajani Karl Ristikivi algatusel loodud Eesti Kirjanduse Fondi sekretär, osaledes nõnda ka Ristikivi pärandi haldamises.

Silvi Oja on avaldanud jutustusi ajalehe „Stockholms Tidningen Eestlastele” noortelisas ning tõlkeid ajakirjades „Tulimuld” ja „Mana”, samuti oli ta Enn Nõu koostatud noorema põlvkonna novelliantoloogia „Tont teab” (1968) üks autoreid. Tema napiks jäänud nähtavas loomingus ilmneb lootustandev sõnastamissuutlikkus, oskus analüüsida rahvustunde ja paguluse, eneseksjäämise ja Rootsi ühiskonnas kohanemise sugugi mitte üksüheseid seoseid.

Ent nähtava kõrval on olulisem ja mahukam Silvi Oja loomingu see osa, mis on sündinud kaasautorluses Arvo Mägiga. 1979. aastal ilmus nende ühistööna novellikogu „Kakskümmend üks moraalset mõrvajuttu”, mille kaanel Silvi Oja varjab end Silva Rannu pseudonüümiga. 1980. aastal nägi Rootsis ilmuva „Eesti Päevalehe” veergudel trükivalgust Erni Kallaku nime all kahasse kirjutatud järjejutt „Operatsioon „Miljonid””. Teadaolevalt üritati üheskoos ka rootsikeelset loomingut, ent tulemusteta. Kolleegide meenutuste kohaselt mõtles Silvi Oja välja ja fabuleeris muudki, mida Arvo Mägi on kirja pannud.

1965. aastal abiellus Silvi Grünberg astronoomiaprofessor Tarmo Ojaga. Silvi Oja jäävad leinama peale abikaasa kolm last ja nende pered.

Eesti Kirjanike Liit

Kommenteeri

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Leia veel huvitavat lugemist

Vikerkaar
TeaterMuusikaKino
Täheke
Õpetajate leht
Sirp
Muusika
Kunstel
Akadeemia
Keel ja kirjandus
LR
Hea laps
Värske Rõhk
Müürileht

Leia veel huvitavat lugemist

Andrei Ivanov
Margaret Atwood