Maimu Bergile Ponkala auhind

Piret Saluri

 

 

27. mail kuulutati Soome Instituudis välja Soome E. W. Ponkala fondi auhinna tänavune laureaat. Auhinna sai eesti kirjanik Maimu Berg. Sellega tunnustas fond Maimu Bergi pikaajalist ja tulemuslikku tööd Soome—Eesti kultuurisuhete korraldamisel. Maimu Berg on Soome Kirjanike Liidu auliige.

E. W. Ponkala fond asutati 1924. aastal. Fondi eesmärgiks on edendada kultuurisuhteid Soome ja soome hõimurahvaste vahel. Fondi nõukogu esimees on kirjanik Juhani Salokannel. Ponkala fondi tunnustuse varem pälvinud eestlastest olgu nimetatud Lennart Meri, Viivi Luik, Debora Vaarandi, Märt Väljataga, Tõnu Õnnepalu, Linda Viiding, Piret Saluri, Kadri Jaanits. Elutööpreemia on saanud Ellen Niit.

Samas peeti Soome Instituudis ka väike seminar teemal „Kirjaniku sõnavabadus ja vastutus”. Kõnelesid Maimu Berg ja Sirpa Kähkönen, kes on praegu soome tunnustatumaid proosakirjanikke ja Soome PEN-klubi esimees. Eriti hinnatud on tema romaanid, mille aine on Soome lähiajalugu. Sageli käsitleb kirjanik neis aastaid ja sündmusi, mis on ühiskondlikus mälus tuhmunud või kõrvale jäetud. Nii kõneleb tema uusim teos „Graniitmees” soomlastest, kes siirdusid 1920. aastatel Nõukogude Liitu „uut elu ehitama” ning said tunda Stalini repressioone. Paljud hukkusid. „Graniitmees” ilmub eesti keeles 2017. aastal, mil tähistame Soome Vabariigi sajandat sünnipäeva. Sirpa Kähkönen on ka festivali HeadRead”2017 külaline.

 

Kommenteeri

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Leia veel huvitavat lugemist

Vikerkaar
TeaterMuusikaKino
Täheke
Õpetajate leht
Sirp
Muusika
Kunstel
Akadeemia
Keel ja kirjandus
LR
Hea laps
Värske Rõhk
Müürileht

Leia veel huvitavat lugemist

Andrei Ivanov
Margaret Atwood